Pistacija se zelo lepo znajde v kombinaciji s suhim sadjem

Pistacija se vse pogosteje pojavlja v mnogih receptih, med katerimi je največ presnih sladic, kjer je domala obvezna sestavina. Tovrstne sladice predstavljajo v kulinariki najnovejši trend. Ponujajo jih tudi že številne slaščičarne, saj so ugotovile, da je po njih vedno večje povpraševanje. Že zdavnaj so minili časi, ko je bila pistacija zastopana le kot aroma sladoleda. Dandanes je vedno več receptov, v katerih je uporabljena tudi pistacija, med katerimi prevladujejo tisti za presnojedce.

V receptih za presno hrano ima pistacija poleg suhega sadja in še nekaterih drugih oreščkov zelo pomembno vlogo. Zdi se, da so klasičnim sladicam, ki so nabite z jajci, maščobami in sladkorjem, šteti dnevi. Prihaja nova era, v kateri bo kraljevalo vse, kar je presno. Zaradi tega se bo jedlo tudi več pistacije, kar je za naše zdravje nadvse ugodno in zaželeno. Presne sladice imajo pred klasičnimi tudi to prednost, da je njihova priprava manj zahtevna in vzame precej manj časa. Za njihovo pripravo ne potrebujemo nobene pečice. Dovolj je že, da med seboj zmešamo vse potrebne sestavine, med katerimi so najpomembnejši oreščki, suho sadje, kokosova ali kakavova maščoba ter naravna sladila namesto navadnega sladkorja.

Namesto sladkorja se uporabljajo predvsem med, melasa, agavin ali pa javorjev sirup. Pistacija je zastopana v zelo velikem številu takih receptov. Če se bo trend priljubljenosti presnih sladic pri vedno večjem številu ljudi nadaljeval, lahko pričakujemo, da bo pistacija postala običajna sestavina na našem jedilniku. Tovrstna hrana je stalnica vsake vegetarijanske ali veganske kuhinje, ki ne vsebujeta nobenih sestavin živalskega izvora. Zelo pomembna je zamenjava masla s kakavovim maslom ali kokosovim oljem, ki sta veliko bolj zdrava od masla, saj ne vsebujeta holesterola, ki se mu je dobro izogibati zaradi neposredne vpletenosti v proces ateroskleroze in njenih negativnih posledic na naše zdravje.